Pràctiques d'ebru realitzades a l'aula:
INTRODUCCIÓ:
1.1 Que és l’Ebrú?
L’ebrú o marbrejat damunt de l’aigua és una tècnica de pintura turca que consisteix en pintar dissenys utilitzant uns tints, damunt de la superfície de l’aigua i en acabar imprimir-ho en un paper col·locat damunt de l’aigua.
1.2 Una mica d’història:
Els primers exemplars d’aquesta tècnica es van trobar al palau de Topkapi a Estambul y daten de 1539, tot i que hi ha indicis que apunten a que aquesta tècnica ja havia estat utilitzada en l’antiguitat en l’imperi otomà. Les obres fetes amb Ebrú no acostumen a ser signades i cada obra d’ebrú es diferent i única, es per això que la majoria d’artistes queden en l’anonimat i no es pot identificar un patró a l’hora de classificar-les. El que si que canvia són els tints, cada tint emprat en l’ebrú professional és únic, l’artista crea el tint al seu gust i a la seva manera. Els artistes abans de ser considerats mestres, han d’haver estat 10 anys de pràctica i haver creat primer els seus propis tints abans de començar a pintar.
1.3 Preparació i Elaboració de l’obra:
Per a poder fer una peça d’art única s’utilitzen tints únics, sovint barrejats amb terra d’ Estambul, plom blanc, indi(color) de Pakistan, ocre vermell, entre altres, i es barregen amb aigua i betzoar de bou, que pot variar segons l’edat del bou, la finesa..., per a crear aquests tints especials i únics. Després de preparar el tint, també s’ha de preparar l’aigua, afegint-hi kitre blanc, una substància semblant a la goma que fa que la pintura no es mogui lliurement per l’aigua i s’adhereixi al paper més fàcilment. La quantitat de kitre s’ha de calcular molt bé ja que un excés el paper no es desenganxarà correctament i es farà malbé el dibuix però si no n’hi ha el suficient el disseny es mourà i no es podrà treballar bé. Pel que fa a les eines, els artistes acostumen a fabricar o crear les seves pròpies eines per a fer els detalls de les seves obres. Per començar l’artista deixa caure unes gotes amb el pinzell, damunt de la barreja d’aigua amb kitre, i a partir d’aquí tot depèn de la seva imaginació...
PRÀCTICA A L’AULA:
2.1 Materials:
Al no disposar dels elements emprats en l’art de l’ebrú professional mencionats anteriorment, hem utilitzat elements que es comporten d’una forma similar a la dels anteriors. Hem utilitzat:
-Pintures a l’oli (que es comporten semblant als tints ja barrejats amb el betzoar)
-Goma tragacant (semblant al kitre)
-Aigua
-Pinzell
-Quelcom per remoure la mescla d’aigua amb la goma
2.2 Procediment:
Primer hem de barrejar la goma amb l’aigua durant uns 10 minuts movent constantment la mescla. La deixem reposar 5 minuts i tonem a remenar uns 5 minuts més. Deixem reposar la mescla durant 2 hores sense que és mogui i passat aquest temps es pot començar a pintar. Nosaltres vam emprar pintures olioses perquè suposadament són les adequades en aquest tipus de pintura a l’hora de fer-la per als inexperts o aficionats que no en tenen pràctica. El que passa es que tot i provar diferents formes de aplicar-la a l’aigua, la pintura era massa densa i queia al fons del recipient sense sostindre’s damunt l’aigua. Ni barrejant-la amb aigua ni aplicant-la amb pinzell, ni amb gotes, no quedava damunt de la superfície de l’aigua.
És per això que vam investigar i vam descobrir que el pinta ungles té unes qualitats semblants a les que es troben en els tints emprats en l’ebru. Així que vam fer un segon intent, preparant la mescla, deixant-la reposar i llavors pintant. Amb el pinta ungles si que la pintura quedava sobre la superfície de l’aigua i era fàcil de moure i manejar. No vam crear exactament una peça d’ebrú, però vam fer una imitació de l’ebru.
2.3 Conclusions i problemes:
No sabem si per la densitat de la pintura o per no haver deixat la mescla reposant el suficient temps, o per posar una mala quantitat de goma,... La pintura no quedava en la superfície i s’enfonsava i va ser completament impossible pintar. Tot i això, els pinta ungles també són espessos així que vam optar per intentar-ho un segon cop amb aquest tipus de pintura i finalment ens en vam sortir:
2.4 Resultats:
Vam fer 6 peces que es poden observar a les fotos (i els videos en la carpeta Videos Ebru).